Potrebujete pomoč pri izpolnjevanju naročila na Optika24.si? Za vas smo pripravili praktična navodila s konkretnimi primeri, ki vam bodo pomagala pri naročanju očal iz naše ponudbe.

Za lažje razumevanje vam predlagamo, da si najprej preberete članek Razlaga oznak pri slabovnosti.


1. Izberite barvo in obliko stekel

V naši optiki lahko naročite sončna očala tudi z dioptrijo. Več o tem si lahko preberete v članku Sončna očala. Medtem, ko je izbira barve stekel na voljo pri vseh očalih, lahko obliko stekel izberete le pri določenih očalih brez okvirja. Možnost za izbiro barve in oblike stekel se nahaja na desni strani.

Barva stekel

Na izbiro so različne barve stekel, od standardnih barv, do stekel z zrcalnim nanosom, do fotokromatskih in polarizacijskih stekel.

Oblika stekel

Na voljo so štiri oblike. Lahko izberete bolj ovalna ali bolj oglata stekla. 


2. Izberite tip očal

Izberite tip očal, ki ga želite.

Enožariščna očala so očala za bližino ali za daljavo.

Kadar želite očala za bližino in daljavo hkrati, lahko proti doplačilu naročite progresivna oziroma multifokalna očala.

Proti doplačilu ponujamo tudi delovna očala, ki so tudi progresivna, vendar bolj primerna za delo za računalnikom. Ob izbiri delovnih očal se vam pojavi tudi polje za vnos povprečne razdalje od delovnega telesa.


3. Prepišite podatke iz napotnice

V obrazec vnesite podatke o dioptriji in morebitnih cilindrih. Prav tako je potrebno izbrati pravilno zenično razdaljo - v kolikor nimate podatka o zenični razdalji, si jo lahko izmerite s pomočjo našega pripomočka, ki ga lahko prenesete tukaj.

V kolikor potrebujete pomoč pri prepisovanju podatkov iz napotnice, si lahko ogledate praktične primere v spodnjem delu tega članka, lahko pa nam skenirano napotnico pošljete tudi na info@optika24.si in vam bomo pomagali pri izpolnitvi.

Dioptrija

Dioptrija ima na napotnici običajno oznako Dsph in je izražena z + ali - predznakom.

Cilinder in os cilindra

V kolikor imate na napotnici vnešeni vrednosti Cilinder in Os cilindra (običajno so oznake Dcyl in Axis), jih vnesite v primerna polja. Cilinder je izražen s predznakom + ali -, os cilindra pa je izražena v stopinjah.

Zenična razdalja

Zenična razdalja (oznaka PD), je običajno izpolnjena na hrbtni strani napotnice, včasih pa se nahaja tudi na prvi strani. V kolikor je podana ena vrednost zenične razdalja (npr. 64), to vrednost delite z 2 in dobite razdaljo za posamezno oko (npr. 32). Kadar sta na naročilnici zapisani vrednosti dioptrije za daleč in blizu, sta običajno podani tudi dve vrednosti zenične razdalje, na primer 64 in 62. Večja vrednost tako označuje zenično razdaljo za očala na daljavo (64), manjša vrednost pa za očala na blizu (62). V kolikor naročujete progresivna očala, vnesete zenično razdaljo za daljavo, torej večjo vrednost. Pri progresivnih očalih mora biti zenična razdalja zelo natančno izmerjena. V kolikor podatka o zenični razdalji nimate, se lahko oglasite v naši optiki v Mariboru in vam bomo zenično razdaljo z veseljem tudi izmerili, lahko pa jo izmerite sami s pomočjo tega pripomočka.

Adicija

Adicijo je potrebno izpolniti le, če naročujete progresivna ali delovna očala. Adicija je podana z oznako Add in pomeni razliko med dioptrijo za daljavo in dioptrijo za bližino. Če je vaša dioptrija za daljavo -1.00, vaša adicija pa 2.25, pomeni, da je vaša dioptrija za bližino +1.25. V kolikor imate na napotnici podani le dioptriji za bližino in daljavo, lahko adicijo izračunate tako, da izračunate razliko med podanima dioptrijama.4. Izberite debelino stekel

Pri Optiki24 vam ponujamo več možnosti tanjšanja stekel.

Lahko izberete različne indekse tanjšanja v oviru priporočila glede na vašo dioptrijo.

Do dioptrije +/- 2 vam priporočamo izbiro standardnega sloja, saj bo tanjšanje stekel v tem primeru najprimernejše za vašo dioptrijo. Ostale priporočljive vrednosti so navedene pod posameznim nazivom indeksa.5. Izberite vrsto sloja

Naša stekla imajo proti-odsevnostni sloj, sloj proti praskam, hidrofobni sloj ter maksimalno UV zaščito. Za navedene sloje doplačilo ni potrebno.  

V kolikor veliko delate za računalnikom, pa vam priporočamo uporabo Digital Relax sloja, ki občutno zmanjša modro-vijolično svetlobo, ki jo oddajajo digitalne naprave.

Izbira Digital Relax sloja ni možna pri naročilu barvnih stekel. 


5. Zaključite nakup

Prišli ste na zadnji del izpolnjevanja podatkov. Sedaj vaša očala shranite v košarico, ter na blagajni zaključite nakup. Na blagajni vnesete svoje podatke za dostavo ter izberete vrsto plačila. V kolikor potrebujete pomoč, nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali. 


Primer #1 - Naročilo progresivnih očal


Pri tej naročilnici gre za naročilo progresivnih očal, torej očal za bližino in daljavo, zato moramo izbrati tudi primeren Tip stekel.

V polje Dioptrija vnesemo dioptriji za daljavo, torej v tem primeru -0.75 in -0.50. Nato pri levem očesu vnesemo podatke o cilindru in osi cilindra (-0.75 in 40). 

Na naročilnici sta podani dve zenični razdalji in sicer 65 in 63. Večja vrednost predstavlja zenično razdaljo za daljavo, ki jo vnesemo v polje, vendar pred tem delimo z 2, da dobimo razdaljo za desno in razdaljo za levo oko. 

Navedena je tudi adicija, kar pomeni, da je ne rabimo izračunati. Lahko pa iz podane adicije izračunamo dioptrijo za bližino:

Desno oko: -0.75 + 2.50 = +1.75 in Levo oko: -0.50 + 2.50 = +2.00Primer #2 - Naročilo enožariščnih očal


Pri tej naročilnici gre za naročilo enožariščnih očal - očal za daljavo. Navedena je samo dioptrija, ki je -3.00 za obe očesi. Temu primerno tudi izpolnimo podatke. 

Zenična razdalja ni navedena, zato si jo lahko izmerimo sami s pomočjo Pripomočka za merjenje zenične razdalje.


Kako izmerim velikost očal?
Pri izboru očal je zelo pomembna širina okvirja. V naši ponudbi so pri vseh očalih prikazane mere v milimetrih in teža v gramih. Najenostavneje je, če...