Dioptrija - Dsph - sfera

Dioptrija - oznaka DSPH, je vrednost dioptrije s številko in znakom minus (-) ali plus (+). Je merska enota za merjenje optične moči leč.

  • Kratkovidnost (MYOPIA) je slabovidnost na daljavo in ima običajno - predznak. Kratkovidni morajo nositi očala z razpršilno (konkavno -) lečo.

  • Daljnovidnost (HYPERMETROPIA) je slabovidnost na blizu in ima + predznak. Daljnovidna oseba mora nositi očala z zbiralno (konveksno +) lečo. Po 40. letu starosti, postane daljnoviden tudi staroviden (to nastane pri daljnovinem večinoma prej kot pri dobrovidnem) in zato daljnoviden potrebuje očala tudi za bližino.

  • Starovidnost (PRESBYOPIA) je fiziološki proces, ki se pojavlja po 40. letu starosti in poteka enakomerno pri vseh očeh, ne glede na to, ali so oči dobrovidne (brez dioptrije), kratkovidne (- minus dioptrija) ali daljnovidne (+ plus dioptrija). Dobroviden potrebuje v starosti 45-47 let + 1.00 dioptrije ; pri 50 letih + 1.50 dioptrije; v starosti 55 let +2.00 dioptrije, pozneje pa vedno več, tako dolgo, dokler akomodacijska zmožnost popolnoma ne popusti in to je približno pri 60 letih. Od tedaj naprej ostane dioptrija nespremenjena do konca.

Cilinder - Dcyl

Astigmatizem se imenuje tudi očesni cilinder oz. cilindri. Pojavi se zaradi nepravilne ukrivljenosti roženice ali očesne leče ali pa kar obeh.  Cilinder pomeni stopnjo astigmatizma, ki predstavlja podolgovato ukrivljenost roženice. Svetlobni žarki, se nikoli ne združijo v eni točki, temveč bodisi pred mrežnico, v območju mrežnice ali za mrežnico, kar nam tudi lahko opredeljuje vrsto astigmatizma. Poznamo kratkovidni, mešani ali daljnovidni astigmatizem. 

Os cilindra - Axis - Os astigmatizma

Os cilindra oziroma os astigmatizma je smer podolgovate ukrivljenosti roženice in je vezana izključno na cilindre. Če cilindri niso podani, je os cilindra 0°.

Zenična razdalja - PD (Pupillary distance)

Je razdalja med zenicami, zaradi individualnih razlik posameznega obraza jo običajno merimo od sredine nosnega korena v levo in desno do sredine zenice. To je pomembno predvsem takrat, ko je razdalja od nosnega korena zaradi njegove asimetrije (deviacije) do sredine zenice v levo in desno različna. Vrednost je lahko podana skupaj, npr. 62 mm, lahko pa za vsako oko posebej - na primer D31,5 ; L30,5 mm.

Če vaša napotnica ne vsebuje podatkov o zenični razdalji, jo lahko izmerite s pomočjo našega pripomočka, ki se nahaja tukaj.

Adicija (Add)

Ta vrednost je potrebna le za izdelavo progresivnih leč.

Adicija - oznaka Add, je zapis v obliki dodatka na daljavo. Adicija določa, koliko dioptrij v smeri plus je potrebno, da bi pri starostni slabovidnosti bil vid na blizu ponovno oster. Je bližinski dodatek, s pomočjo katerega razberemo razliko med dioptrijo na daljavo in bližino (potrebno povečanje dioptrijske vrednosti) za progresivna stekla.

Razlika med korekcijskimi in bralnimi očali
Lekarniška očala so namenjna masovni uporabi ter niso individualno prilagojena posameznemu uporabniku....
Najpogostejši primeri okvare vida
Najpogostejši primeri okvare vida so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem....